- Konu Başlıkları
- Kimler Aile Danışmanlığı Desteğine Başvurmalıdır?
- Aile Danışmanlığı Aile İçindeki Her Soruna Destek Olur!
- Aile Terapisinde Ne Yapılır?
- Aile Terapisi Ne Kadar Sürer?
- Ailenizi Birbirinize Bağlı, Sevgi ve Saygı Dolu Tutun!
Kimler Aile Danışmanlığı Desteğine Başvurmalıdır?
Aile terapisi, aile bireyleri arasındaki iletişim, bağlanma, sorun çözme becerileri ve ilişkiler üzerinde çalışan bir psikoterapi türüdür. Anne-baba, karı-koca, kardeşler, anne-çocuk, baba-çocuk ve 2. ile 3. dereceden aile üyeleri ile aile terapisi yapılabilir. Aile terapisi, ailenin bütün olarak bir "sistem" gibi ele alınmasını sağlar; bireylerin birbirleriyle nasıl etkileşime girdiğini ve bu etkileşimlerin tüm aile üzerinde nasıl etkiler bıraktığını anlamaya yönelik çalışır. Aile terapisinin amacı, bireylerin birbirleriyle sağlıklı bir ilişki kurabilmeleri, sorunları birlikte çözebilme becerisi kazanmaları ve aile dinamiklerinin güçlendirilmesidir.
[widget-138]
Aile Danışmanlığı Aile İçindeki Her Soruna Destek Olur!
Ebeveyn ve çocuk arasında iletişim sorunları, disiplin problemleri, ergenlik döneminde yaşanan çatışmalar varsa, çocukların yetiştirilmesi konusunda anlaşmazlıklar yaşanıyorsa, dedeler, babaneler, anneanneler de aileye dahilse ve nesiller arasındaki farklılıklar sorun yaratıyorsa, çiftler arasında güven sorunu, kıskançlık problemleri veya uyumsuzluk varsa, ilgisizlik, sevgisizlik ve saygı eksikliği çiftler arasında belirginleştiyse, aile fertlerinden birinin kumar, uyuşturucu veya alkol gibi bir bağımlılığı varsa, aynı şekilde bir aile üyesinin anksiyete, sosyal fobi, depresyon veya bipolar bozukluk gibi psikolojik bir sorunu mevcutsa aile terapisi yardımı alınabilir.
Aile Terapisinde Ne Yapılır?
Aile terapisi, diğer adıyla aile danışmanlığı çalışmaları aile içindeki bireylerin daha sağlıklı bir bağ kurmalarını, karşılıklı saygı ve sevgi duygularını geliştirmelerini sağlar. Aynı zamanda aile terapisinin amacı kriz dönemlerinde destekleyici bir ortam sağlamaktır. Travmalar veya kayıplarla başa çıkmada aileyi bir arada tutmak için yardımcı olur. Aile terapisinde ne yapılır sorusunun bir diğer yanıtı olarak da aile danışmanlığı desteği ile aile içindeki rol ve sorumluluklarda açıklanır. Her bireyin aile içindeki rol ve sorumluluklarını anlamasını sağlayarak, aile üyeleri arasında adil bir yük paylaşımı oluşturulur.
En iyi psikologlar tarafından gerçekleştirilen aile terapisi faydaları arasında en önemlisi, çatışmaların sağlıklı yollarla çözülmesi için çeşitli stratejiler öğretilmesidir. Bu sayede bireyler, sorunlarını açıkça ifade edebilir ve uzlaşma yolları bulabilir. Bu sayede kavgalar, ayrılıklar, küsmeler, evi terk etmeler ve şiddet kaynakları kontrol altına alınır. Aile danışmanlığı ile aile üyelerinin birbirlerini daha iyi anlamaları ve birbirleriyle daha başarılı iletişim kurmaları sağlanır.
Aile Terapisi Ne Kadar Sürer?
Aile terapisinin amacı, çeşitli zorluklarla başa çıkabilmesi için aile içindeki dinamikleri yeniden yapılandırmaktır ve aile danışmanlığı süresi, ailenin ihtiyaçlarına ve terapist tarafından uygulanan aile terapisi yöntemlerine göre değişiklik gösterir. Genel olarak aile terapisi sürecinde her aile üyesinin ailenin genel dinamiği üzerindeki etkisini ele alan sistemik yaklaşım uygulanır. Bunun dışında aile içindeki belirli rollerin, kuralların ve ilişkilerin gözden geçirilmesi sağlanan yapılandırılmış terapi de en yaygın aile terapisi yöntemlerindendir.
Aile üyelerinin kendi hikayelerini ve aile hikayelerini yeniden anlamlandırmalarını sağlayan narratif terapi, aile üyelerine, yaşadıkları durum veya psikolojik sorun hakkında bilgi verilen psiko-eğitim ve terapistin sorunları ele almak için stratejij müdahaleler kullandığı stratejik terapi yöntemleri de aile danışmanlığı teknikleri arasında yer alır. Aile terapisi seans sıklığı yönteme, ailenin terapiye verdiği yanıta ve çabaya göre değişir. Genellikle haftada bir veya iki haftada bir olacak şekilde aile terapisi programı hazırlanabilir.
Ailenizi Birbirinize Bağlı, Sevgi ve Saygı Dolu Tutun!
Aile terapisi, bireylerin kendilerini daha güvende ve anlaşılmış hissetmelerini sağlayarak aile içindeki ilişkilerin kalitesini artırır. Aile terapisi ile bireyler, ilişkilerinde olumlu değişiklikler yapabilir, kendi duygusal ihtiyaçlarını daha iyi ifade edebilir ve karşılıklı destekle sağlıklı bir aile dinamiği kurabilirler. Aile terapisi, ailedeki bireylerin sadece ilişkilerini değil, aynı zamanda kendilerini de tanımalarına ve geliştirmelerine katkı sağlar.
Aile içi ilişkilerde sorun yaşayan, daha sağlıklı ve destekleyici bir aile ortamı yaratmak isteyen herkes, aile danışmanlığı desteğine başvurabilir. Aile terapisinde ne yapılır, aile terapisi faydaları nelerdir, aile terapisinin amacı nedir daha detaylı öğrenmek için dilerseniz kliniğimi ziyarete gelebilirsiniz.