- Konu Başlıkları
- Ergenlik dönemi Terapisine Ne İçin Gidilir?
- Ne Zaman Ergen Terapisine Gidilir? Hangi Durumlarda Ergen Terapisi Yapılır?
- Çocuğunuzu Ergenlik Dönemi Sorunları ile Baş Başa Bırakmayın!
- Ergenlik Dönemi Düzenli Terapi ile Daha Kolay Geçirilebilir!
Ergenlik dönemi Terapisine Ne İçin Gidilir?
Ergenlik dönemi, gençlerin fiziksel, duygusal, zihinsel ve sosyal açıdan büyük değişim yaşadığı, kimliklerini keşfetme, bağımsızlıklarını kazanma ve gelecekle ilgili kararlar alma gibi önemli gelişimsel görevlerle karşılaştıkları dönemdir. Bu süreç çocuklar için olduğu kadar aileler için de zorludur. Bilinçli ebeveynler, hangi konularda ergenlik dönemi terapisine başvurabileceklerini, ergen terapisine dahil olan durumları bilmek ister.
Bu dönemde yaşanan zorluklar ve duygusal dalgalanmalar, ergenlerin psikolojik sağlığını olumsuz yönde etkileyebilir. Ergenlik dönemi terapisi, bu dönemdeki zorlukların üstesinden gelmek için etkili bir yöntem olabilir. Ergenlik dönemi terapisi, bir psikolog ile yapılan profesyonel görüşmelerle gençlerin duygusal ve psikolojik sorunlarına çözüm bulmalarına yardımcı olmayı hedefler.
[widget-134]
Ne Zaman Ergen Terapisine Gidilir? Hangi Durumlarda Ergen Terapisi Yapılır?
Ergenlik dönemine giren, yani kızlarda 12-16 yaş, erkeklerde ise 11 ila 14 yaş aralığında olan çocuklarda meydana gelen bazı değişiklikler, bir ergen terapisine başlamanın iyi olacağı noktasında sizlere fikir verebilir. Eğer ne zaman en iyi psikologlar destekli ergenlik dönemi terapisine gidilir, hangi konularda ergenlik dönemi terapisi faydalı olur diye merak ediyorsanız çocuklarınızda şu değişikliklerin olup olmadığını gözlemleyebilirsiniz:
Çocuğunuzda sürekli öfke, saldırganlık ve sinirlilik varsa,
Aileyle çatışma yaşamaktan kaçınmıyorsa,
Bağımlılık eğilimleri baş gösterdiyse,
Okulda ve evde disiplinsiz tavırlar gösteriyorsa,
Okul başarısında belirgin bir düşüş söz konusuysa,
Sosyal ortamlardan kaçınıp yalnız kalma isteği varsa,
Sürekli endişeli ve karamsar bir yapı fark ediyorsanız,
Gece geç saatlere kadar oturma, uyumama, fazla uyuma gibi uyku problemleri varsa,
Sosyal anksiyete, özgüvensizlik ve iletişim becerilerinde yetersizlik oluştuysa,
Akranlarıyla ilişki kurmada zorlanma varsa,
Zorbalık, dışlanma gibi sorunlar fark ettiyseniz,
Cinsel yönelimi ile ilgili belirsizlik varsa,
Cinsel taciz gibi olumsuz deneyimlerin izleri fark ediliyorsa,
Cinsel kimliğinden utanma, korkma durumları oluştuysa,
Kabus görme, intihar planları yapma, kendine zarar verme veya geçmişe dair düşüncelerde tekrarlanma fark ettiyseniz,
Vücut algısı ile ilgili bir sorun olduğunu düşünüyorsanız,
Çok yemek yeme veya çok az yemek yeme gibi aşırılıklar gözlemliyorsanız ergenlik dönemi terapisine başvurabilirsiniz.
Hangi durumlarda ergenlik dönemi terapisine başvurulmalı diye merak eden aileler, akademik zorluklarda da psikolog desteği alabilir. Ergenlik döneminde gelecekle ilgili kaygılar yaşama, geleceğine karar verememe, sınav süreci ile ilgili yaşanan stres, kaygı ve yaşanan zorluklar, sınav döneminde aile baskısı gibi durumlar da ergen terapisine dahil olan durumlardır.
Ergenlik dönemi, her çocukta farklı yaş diliminde başlar ve sonlanır. Bir ergen 18 yaşında ergenlikten çıktı diye farklı bir ergenin de 18 yaşında ergenlik dönemini tamamlaması beklenemez. Her birey, özeldir ve duyguları biriciktir. Dolayısıyla hangi konularda ergenlik dönemi terapisi almalıyız, hangi durumlarda ergenlik dönemi terapisi almalıyız, ergenlik dönemi terapisine ne için gidilir diye düşüncesi olan aileler, her durumda, her ergen yaş grubunda bizlerden destek alabilir.
Çocuğunuzu Ergenlik Dönemi Sorunları ile Baş Başa Bırakmayın!
Çocuklar, ergenlik dönemi sorunlarıyla kendi başlarına başa çıkmakta genellikle zorlanabilirler. Ergenlik, yalnızca fiziksel değişimler ile değil, aynı zamanda duygusal, psikolojik ve sosyal gelişimle de ilişkilidir. Hangi konularda ergenlik dönemi terapisi yapılır diye merak edenler, psikolog desteğinin yanı sıra çocuklarına bizzat yardımcı olmalıdır. Düzenli ergen terapisi, ergenlerin duygusal dengeyi sağlamalarına, sağlıklı ilişkiler kurmalarına ve kimliklerini oluşturmalarına yardımcı olabilir. Ancak aileler de ergenlik dönemi terapisi sürecine katılmalı ve bu zor dönemde çocukları ile yakından ilgilenmelidir.
Ergenlik Dönemi Düzenli Terapi ile Daha Kolay Geçirilebilir!
Hangi durumlarda ergenlik dönemi terapisi iyi olur, hangi konularda ergenlik dönemi terapisi güzel sonuçlar verir diye merak eden ebeveynler için gençlerde belirgin şekilde açığa çıkan ve ergen terapisine dahil olan durumları açıkladık.
Ergen terapisi, gençlerin duygusal ve psikolojik ihtiyaçlarına uygun profesyonel destek sunarak, onları yaşadıkları zorluklarla başa çıkma konusunda güçlendirir. Psikologlar, ergenlerin duygusal dalgalanmalarını anlamalarına ve yönetmelerine, aile içindeki iletişimi geliştirmelerine, sosyal becerilerini güçlendirmelerine ve kendilerine güvenlerini artırmalarına yardımcı olur. Düzenli terapi, ergenlerin duygusal zekalarını geliştirmelerine, zorlayıcı deneyimlerle başa çıkmalarına ve sağlıklı kimlikler inşa etmelerine olanak tanır.
Ergenlik dönemini sağlıklı bir şekilde atlatmak, gelecekle ve şimdi ile ilgili yanlış kararlar vermemek, pozitif bir okul hayatı ve sosyal yaşam kurmak için ergenlik dönemi terapisine mutlaka başvurulmalıdır!