- Konu Başlıkları
- Hangi Tip Travmalarda Travma Odaklı Terapi Uygulanabilir?
- Travma Terapisi Ne İşe Yarar? Travma Terapisi Faydaları Neler?
- Travma Odaklı Terapi Teknikleri Neler?
- Travma Odaklı Terapi Kimler İçin Uygun?
- Travmaların İzlerini Hayatın Sonuna Kadar Yanınızda Taşımak Zorunda Değilsiniz!
Hangi Tip Travmalarda Travma Odaklı Terapi Uygulanabilir?
Travma odaklı terapi, bireylerin yaşadıkları travmatik deneyimlerin olumsuz etkilerini azaltmayı ve günlük yaşamlarında daha işlevsel olmalarını sağlamayı amaçlayan bir psikoterapi yaklaşımıdır. Travma terapisi mutlaka uzman bir psikolog tarafından bireyin zihinsel, duygusal ve bedensel düzeyde yaşadığı travmatik stres tepkilerini anlamaya, kabul etmeye ve dönüştürmeye yönelik olarak yapılmalıdır.
Travmaya maruz kalan her yaş grubundaki birey, travma odaklı terapi sürecinden fayda görme potansiyeli vardır. Bu süreç, bireyin duygusal, bilişsel ve bedensel iyileşmesini sağlayarak yaşam kalitesini artırmaktadır.
[widget-135]
Travma Terapisi Ne İşe Yarar? Travma Terapisi Faydaları Neler?
Travma terapisi faydaları, bireylerin yaşadıkları travmatik olayların neden olduğu psikolojik etkilerin azalması ile açığa çıkar. Travmatik olayların zihinsel, duygusal ve bedensel düzeydeki etkilerini hafifletmeye yardımcı olan travma terapisi faydaları arasında yer alan en önemli unsur, kişinin günlük yaşamında yaşadığı zorlanmaların üstesinden gelmesidir. Bunun dışında travma terapisinin faydaları şu şekildedir:
Travma terapisi, travmatik deneyimlerden sonra kişide rahatsızlık veya kaygı uyandıran ses, görüntü veya durumlarla başa çıkma becerilerini geliştirir.
Travma odaklı terapi, bireyin kendine güvenini ve kontrol hissini yeniden kazanmasına yardımcı olur.
Travma terapisi faydaları arasında bir diğer unsur da kişilerin sosyal bağlarını yeniden kurması ve güçlendirmesidir.
Travma terapisi sırasında kullanılan teknikler ile travmatik anılar yeniden işlenir ve bu anıların kişi üzerindeki olumsuz etkisi azaltılır.
Travma Odaklı Terapi Teknikleri Neler?
Travma için hangi terapi uygulanır, en iyi psikologlar travmaya karşı bireyi nasıl duyarsızlaştırır diye merak edenler için kısaca şöyle söyleyebiliriz: Travma odaklı terapi teknikleri, travmanın türüne, bireyin yaşına, ihtiyaçlarına ve terapi sürecine göre uyarlanarak kullanılır. Genellikle göz hareketleri veya başka bir çift yönlü uyarım (örneğin, ses veya dokunsal uyarılar) ile yapılan EMDR terapisi, bireyin travmaya yönelik olumsuz düşüncelerini ve davranışlarını değiştirmeye odaklanan BDT (bilişsel davranışçı terapi), bireyi kontrollü bir şekilde travmatik olayın hatırlanmasına maruz bırakarak, korku ve kaygı hislerini azaltmayı amaçlayan maruz bırakma tedavisi, travmanın bedensel etkilerine odaklanarak iyileşme süreçlerini destekleyen somatik deneyimleme, duygusal düzenleme teknikleri, güvenli alan teknikleri, grup terapisi ve oyun/sanat terapisi, travma odaklı terapi yöntemleridir. Travma için hangi terapi tercih edileceği, hastanın öyküsüne göre belirlenir.
Travma Odaklı Terapi Kimler İçin Uygun?
Travma odaklı terapi, travmanın bireyde yarattığı etkileri hafifletmek için uygulanır. Farklı türde pek çok travma bulunur. Travma terapisine;
Fiziksel, duygusal veya cinsel istismar yaşayanlar,
Duygusal olarak ihmal edilenler,
Ciddi bir hastalık tanısı konan/önemli bir hastalık geçirenler,
Askerler, polisler, sağlık çalışanları veya acil durum müdahale ekipleri gibi yüksek riskli meslek gruplarında olanlar,
Bir yakınını kaybedenler,
Boşanma veya ciddi bir ayrılık yaşayanlar,
Travmatik bir olay sonrası stres bozukluğu geçirenler,
Kaza, doğal afet, saldırı gibi tek seferlik travmalar yaşayanlar,
Aile içi şiddet görenler ve çocukluk çağında istismar edilenler katılabilir.
Travmaların İzlerini Hayatın Sonuna Kadar Yanınızda Taşımak Zorunda Değilsiniz!
Travmalar, hayatımızda iz bırakan derin deneyimler olabilir ancak bu izleri her an yanımızda taşımak zorunda değiliz. Geçmişte yaşadığımız zorlayıcı olayların, bugünkü yaşam kalitemizi ve mutluluğumuzu etkilemesine izin vermek yerine, bu izleri iyileştirmek için adım atabiliriz.
Travma odaklı terapiler, bu süreçte size destek sunarak duygusal yükünüzü hafifletir, kendinize olan güveninizi yeniden kazanmanıza ve günlük yaşamınızda daha işlevsel olmanıza yardımcı olur. Geçmişin yükünden kurtulmak ve geleceğe daha hafif bir adımla yürümek istiyorsanız, bu yolculukta size profesyonel travma terapisi desteği sağlayabilirim.