- Konu Başlıkları
- Özgüven Eksikliğinde Psikoterapi Kesin Çözüme Ulaştırır mı?
- Özgüven Eksikliğinin Temelinde Ne Var?
- Özgüven Eksikliğinin Belirtileri Nelerdir?
- Özgüven Eksikliği Terapisi Nasıl Uygulanır?
- Kendinize Güvenmekten Vazgeçmeyin!
Özgüven Eksikliğinde Psikoterapi Kesin Çözüme Ulaştırır mı?
Özgüven problemi, toplumda yaygın olarak görülen bir sorundur. Bireyler kimi zaman sosyal yaşamlarında, kimi zaman iş hayatlarında, kimi zaman görünüşleri kaynaklı, kimi zamanda yetenekleri ile ilgili olarak özgüven problemleri yaşar. Yaşanan bu özgüvensizlik de sosyal ortamlardan izole olma, içine kapanma, depresif hale bürünme ve yeme bozukluğu gibi çeşitli olumsuz durumlara yol açar.
En iyi psikologlar tarafından uygulanan özgüven eksikliği psikoterapi uygulamaları, bireyin kendine karşı daha olumlu bir bakış açısı geliştirmesine, kendi güçlü yönlerini fark etmesine ve sağlıklı başa çıkma stratejileri kazanmasına destek olur.
[widget-136]
Özgüven Eksikliğinin Temelinde Ne Var?
Özgüvensizlik, genellikle bireyin yaşam deneyimlerinden, yetiştirilme tarzından, sosyal çevresinden ve kendisine dair olumsuz düşüncelerinden kaynaklanır. Çocukluk döneminde yaşanan eleştiriler, aşağılanma veya yeterince desteklenmeme, fiziksel veya duygusal istismar, zorbalık, ani kayıplar veya büyük hayal kırıklıkları, sürekli olarak “yetersiz” hissettirilmek, toplumun dayattığı güzellik, başarı, zenginlik gibi standartlar, başarısızlıklar veya yapılmış hatalar, kişinin kendi zihninde sürekli olarak kendini eleştirmesi ve mükemmeliyetçilik özgüven eksikliği sorununa zemin hazırlar.
Ayrıca başarıya aşırı düzeyde bağımlı olmak, beden algısında yaşanan bozukluklar, sağlık sorunları nedeniyle kısıtlanmış hissetmek, sosyal çevrede zorbalığa uğramak da özgüven kırılmasına yol açar. Bu durumda özgüven eksikliği psikoterapi desteği almak için uzman bir psikoloğa başvurmak gerekir.
Özgüven Eksikliğinin Belirtileri Nelerdir?
Özgüven eksikliği belirtileri, hangi durumda özgüven inşası terapisi desteği alacağınızı anlamanız için önemlidir. Özgüven probleminizi fark etmeden ve kabullenmeden özgüven eksikliği psikoterapi uygulamalarından verim alamazsınız. Bu yüzden ilk olarak farkında olmalı ve adım atmalısınız.
Kendini sürekli eleştirme
Kararsızlık ve endişe duyma
Risk almaktan kaçınma
Başkalarının onayına bağımlı olma
Sosyal ortamlardan ve göz önünde olmaktan kaçınma, özgüvensizliğin en yaygın belirtileridir.
Özgüven Eksikliği Terapisi Nasıl Uygulanır?
Güven eksikliği psikoterapisi, özgüven eksikliği yaşayan bireylerin kendilerine dair algılarını değiştirmelerine yardımcı olur. Terapi ile özgüven kazanma çalışmalarında ilk olarak duygusal farkındalık çalışmaları yapılır. Özgüven eksikliği psikoterapisi ile kişinin tepkilerini tanıması ve anlaması sağlanır. Özgüven eksikliği terapisi sürecinde bir diğer yöntem olarak da geçmişle yüzleşilir. Çoğunlukla çocukluk dönemindeki travmalar ile ilişkili olan özgüven eksikliği psikoterapi uzmanın travmaları ele alması ve geçmişin olumsuz etkilerini azaltmasıyla aşılabilir.
Özgüven eksikliği terapisi yöntemlerinden biri de davranışsal yöntemlerdir. Bireyin sosyal durumlara adım adım katılmasını sağlayan bu yöntem, özgüven eksikliği olan bireylerin cesaretini artırır. Bu süreç, kişinin sosyal ortamlarda daha rahat hissetmesine ve kendisini ifade edebilmesine yardımcı olur. Özgüven inşası terapisi sırasında kendini kabul etme çalışmaları da sıklıkla yapılır. Özgüven eksikliği psikoterapi uygulamaları, kişinin kendi olumlu yönlerini fark etmesini destekler. Bu süreç, kişinin kendine dair olumlu bir bakış açısı geliştirmesine yardımcı olur. Ve tabii özgüven eksikliğinde psikoterapi çalışmaları sırasında en sık başvurulan yöntem olan BDT, yani bilişsel davranışçı terapi de çok güzel sonuçlar verir. Özgüven eksikliğinin ardında genellikle olumsuz düşünce kalıpları yatar. BDT, bireyin bu olumsuz düşünceleri tanımlamasını ve onları olumlu düşüncelerle değiştirmesini sağlar. Örneğin, "Ben başarısız biriyim" gibi bir düşünceyi "Herkes gibi benim de hatalarım olabilir ama bu beni yetersiz yapmaz" şeklinde dönüştürmeyi hedefler. Terapi ile özgüven kazanma hedefine ulaşıldıktan sonra kontroller ve görüşmeler bir süre daha devam ettirilir.
Kendinize Güvenmekten Vazgeçmeyin!
Özgüven problemi, sosyal yaşamda, iş hayatında, ikili ilişkilerde, aile içinde ve benlik saygısı oluşumunda pek çok olumsuzluk yaratır. Bu yüzden özgüven eksikliği psikoterapi uygulamaları ile çözüme kavuşturulmalıdır. Özgüven terapisi devam ederken kişisel olarak yapabileceğiniz bazı davranışlar da bulunmaktadır. Örneğin, daha önceleri kaçındığınız sosyal ortamlara yavaş yavaş girmeye başlayabilirsiniz. Ya da özgüven eksikliğinde psikoterapi çalışmalarına destek olmak adına meditasyon yapabilirsiniz.
Özgüven eksikliği terapisi sürecinde öğrendiklerini günlük yaşamınızda sık sık uygulayabilir, eksiklerinizi gözlemlediğiniz anda artı bir özelliğinizi dile getirebilirsiniz. Bunun dışında özgüven eksikliği psikoterapi sürecini verimli hale getirmek için kendinize karşı daha nazik olabilir, küçük başarılarınızı bile büyük kutlamalarla pekiştirebilirsiniz. Özgüven terapisi sürecine düzenli katılım ve biraz da çabayla kolaylıkla kendinize güvenebildiğinizi siz de göreceksiniz…
Özgüven inşası terapisi randevusu için her zaman bana ulaşabilirsiniz.